quarta-feira, 4 de junho de 2008

Bacalhau à Gomes de Sá

Składniki (dla 4 osób)

500 gr dorsza
500 gr ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ugotowane jajka
1,5 dl oliwy
czarne oliwki
pietruszka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Włóż dorsza do garnka, zalej wrzątkiem, przykryj i owiń garnek. Zostaw na 20 min.
Odcedź dorsza, oczyść ze skóry i z ości, rozdrobnij.
Rozdrobnionego dorsza umieść w głębokim naczyniu, zalej ciepłym mlekiem i zostaw na 1.30h-3h.
Pokrój cebulę i czosnek, zeszklij na oliwie.
Dodaj ziemniaki, wcześniej ugotowane w skorupkach, a następnie obrane i pocięte na plasterki.
Dodaj dorsza, wcześniej odcedź z mleka.
Zamieszaj wszystko, dodaj soli i pieprzu. Przełóż do naczynia żaroodpornego, włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na około 10 min.
Przed podaniem posyp pietruszką, dodaj jajka pocięte w plasterki i oliwki.

Praktyczna porada:
Dorsza można namoczyć dzień wcześniej aby skrócić czas przygotowania.

3 comentários:

filipa disse...

Até que enfim que este blog é actualizado. Agora só falta pôr legendas em português, para eu saber de onde são as fotos. Bjs GRANDES

honey white disse...

Camarada,
Eu nao sou dada 'a cozinha, mas este prato nao leva pimenta! Quanto muito um piri-piri so' para dar o gostinho.

Anônimo disse...

Bem que me está a dar a fome agora... ficou algo por comer? Aposto que não seus comilões... :)
Espero, se eu for ai, seja recebido por um manjar do estilo,já que o meu "Tio" tem muito jeitinho para fazer um bom jantar com o que resta no figorifico(velhos tempos).